Fotografi si fotografii in istorie

Datorita talentului si dedicarii catre acesta arta a fotografiei, au ramas in istorie multe nume. Indiferent de domeniu, razboi, jurnalism,peisagistica sau instantanee, fotografiile au ramas unice prin frumusetea si unicitatea lor. Amintim cativa fotografi:

Dorothea Lange

Cu studii de specialitate, Dorothea Lange a reusit sa ramana in istorie cu fotografii care au descris cel mai bine Marea Depresie din SUA, capturand pe lentila durerea, agonia si saracia oamenilor ramasi in strada, umanizand si transmitand mai departe consecintele crizei. Lentila si talentul ei au deschis drumul foto-jurnalismului si a fotografiilor documentar.

Copil de fermier

Robert Capa
Poate cel mai renumit fotograf de razboi, nascut in Budapesta, „rechinul” (capa in ungara inseamna rechin), a avut nevoie de mult curaj sa fotografieze 5 razboaie: razboiul civil spaniol, al doilea razboi sino-japonez, al doilea razboi mondial, razboiul israelo-arab si primul razboi al Indochinei. Talentul lui portretiza violenta razboiului cu un impact unic, viu, aproape carnal, curajul ducandu-l spre cele mai deosebite momente, cea mai renumita fotografie a lui suprinzand moartea prin impuscare a unui coleg fotograf in timpul razboiului spaniol.

Razboiul civil spaniol

Ansel Adams
Peisagist in adevaratul sens al cuvantului, Ansel a ramas in istorie pentru modul extraordinar prin care fotografiile lui surprind fascinatia naturii. Si chiar reusesc sa faca asta, numai in alb si negru, lentila sa dovedind capacitati divine prin care transpune talentul sau si al naturii in fotografii care acum sunt vandute cu mii de euro.

Autumn Moon, the High Sierra from Glacier Poin

Kevin Carter
Un alt foto-jurnalist de razboi, Kevin Carter castiga in 1994 premiul Pulitzer pentru fotografie, cu una dintre cele mai ingrozitoare si mai disputate fotografii ale secolului: fetita din Sudan.

Fetita din Sudan

La aparitia fotografiei in ziarul Times mii de oameni au trimis scrisori pentru a afla daca fetita a supravietuit. Impactul a fost masiv, iar fotografiile lui Kevin a adus informatii vizuale despre foamete, informatii care au trezit constiinta publica a lumii civilizate.

Annie Leibovitz
Toata lumea stie ca in momentul in care o angajeaza pe Annie Leibovitz intr-un proiect foto va avea partea de reclama dorita si inca mult mai mult.Fiecare fotografie a ei pare sa fie poleita cu succes, indiferent ca naste controverse sau nu, fiecare fotografie semnata Leibovitz ajunge in istorie. Vorbim aici de renumita coperta Rolling Stones cu John Lennon gol langa Yoko Ono imbracata in negru, sau de mai recenta fotografie pentru Vanity Fair cu Miley Cyrus la 15 ani cu umerii goi, invelita intr-un cearceaf, care a trezit vacarm in randul parintilor.

Rolling Stone

Acestia sunt numai cativa fotografi, al caror poze sunt unice, devenind un lux.O fotografie este un lux cand devine piesa de colectie si casele de licitatie le vand cu sume fabuloase. Amintim cateva din cele mai scumpe fotografii vandute vreodata:

Edward Steichen: Moonlight -1904
Vanduta cu 2.928.000$ la Sotheby’s New York in 2006
Fotografia de 41x50cm pare sa fie color, insa fotografiile color au aparut abia in 1907.

Edward Steichen: Moonlight -1904

Steichen a folosit straturi dintr-o guma sensibila la lumina pentru a da senzatia de culoare. In prezent exista numai trei exemplare ale acestei fotografii.

Richard Prince: Cowboy -1989
Vanduta cu 1.248.000$ la Christie’s New York in 2005
Opera unuia dintre cei mai talentati fotografi contemporani, cowboy-ul a pornit initial ca sedinta foto pentru o reclama la Marlboro.

Cowboy

A surprins o lume intreaga cand a atins aceasta suma fabuloasa la licitatia din 2005, recunoscandu-i-se valoarea, drept prima fotografie cu adevarat de calitate de campanie publicitara.

Gustave Le Gray: The Great Wave -1857
Vanduta cu 838.000$ la Sotheby’s Londra in 1999.
Cel mai bun fotograf francez al secolului 19 reuseste in 1857, pentru prima oara in istorie, sa cuprinda intr-o fotografie un peisaj compus de apa, pamant si cer expuse corect in aceeasi imagine.

Gustave Le Gray: The Great Wave -1857

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s